Google Chrome zbog „greške“ mogao da prati sve što radite

Izvor: b92.net

Google Chrome ima mogućnost da obriše sve kolačiće i druge podatke internet-stranica svaki put kada ga isključite. Ako uključite ovu funkciju, logično je da to važi koji god sajt da posećujete. Ipak, nije važilo za dve internet-stranice Google i YouTube.Google Chrome ima mogućnost da obriše sve kolačiće i druge podatke internet-stranica svaki put kada ga isključite. Ako uključite ovu funkciju, logično je da to važi koji god sajt da posećujete. Ipak, nije važilo za dve internet-stranice Google i YouTube.

Ti korisnički podaci koriste se i za praćenje kroisnika na drugim internet-stranicama, a Register naglašava da bi ova „greška“ mogla da omogući da Google maskira kolačiće kao podatke sa internet-stranica, a zatim da prati korisnike čak i kada su obrisali sve kolačiće i podatke.

Kompanija Google izjavila je kako znaju za problem, i kako rade na popravci.

„Prepoznali smo grešku koja utiče na čišćenje kolačića nekih Google stranica. Istražujemo problem i planiramo da pošaljemo korisnicima patch za nekoliko dana“, rekao je portparol kompanije.

Portal The Verge piše da je Google ispravio problem kada je u pitanju YouTube, ali da Chrome i dalje odbija da briše podatke sa stranice Google.com.

Kontekst ove greške možda leži u novom načinu na koji Google planira da kontroliše kolačiće, zamenivši ih sa novom tehnologijom koja je malo manje invazivna, ali kao što je to bilo do sada – pravila o privatnosti se ne primenjuju jednako na sve internet-stranice.

Uz sve moguće potencijalne probleme privatnosti koje ovo nosi, institucije koje se sve češće javljaju da tuže Google zbog monopola time samo dobijaju dodatni materijal.

Izvor fotografije: https://urbancityradio.org/wp-content/uploads/2019/06/googlechrome.png

Related posts

Leave a Comment