Američka vlada tužila Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola

Izvor teksta: Danas

Američko ministarstvo pravosuđa danas je tužilo Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je taj tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako naneo štetu potrošačima.

Tužba, kako ocenjuje AP, predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv Majkrosofta, pre više od 20 godina.

Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje ministarstvo za pravosudje i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija medju kojima su Epl, Amazon i Fejsbuk, prenosi Glas Amerike.

„Gugl je prolaz za internet i gigant pretrage i reklamiranja. Medjutim, kao što se objašnjava u tužbi podnetoj danas, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju“, rekao je novinarima zamenik ministra za pravosuđe Džef Rozen.

Članovi Kongresa i aktivisti za zaštitu prava potrošača već duže vreme optužuju Gugl, čija partnerska kompanija „Alfabet“ (Alphabet Inc.) ima tržišnu vrednost od nešto više od hiljadu milijardi dolara, za zloupotrebu dominacije u pretrazi interneta i reklamiranju za gušenje konkurencije i povećanje profita.

Kritičari tvrde da novčane kazne u iznosu od više milijardi dolara i obavezne izmene politike koje su Guglu prethodnih godina nametnuli evropski regulatori nisu bili dovoljno oštri i da su potrebne strukturne promene da bi kompanija promenila svoje ponašanje.

Gugl je na tužbu odgovorio na Tviteru navodeći da tužba Sekretarijata za pravosudje ima velike nedostatke.

„Ljudi koriste Gugl zato što je to njihov izbor – ne zato što su primorani ili ne mogu da pronadju alternative“ , piše Gugl.

U tužbi podnetoj u federalnom sudu u glavnom gradu SAD Vašingtonu navodi se da Gugl plaća milijarde dolara, zaradjene od reklama, proizvodjačima telefona da osiguraju da Gugl bude glavni pretraživač. Vladi se u podnošenju tužbe pridružilo 11 saveznih država.

Izvor Fotografije: Danas

Related posts

Leave a Comment