Fejsbuk će zabraniti oglase protiv vakcinacije

Izvor: Portal NOVA RS

Fejsbuk će početi da zabranjuje oglase koji ljude odvraćaju od vakcinacije, saopštila je ta društvena mreža, te takođe najavila novu informativnu kampanju o vakcini protiv gripa.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za zakon ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući i vakcinu protiv kovida 19, i dalje biti dozvoljeno, prenosi N1.

Prema pravilima te kompanije, oglasi s netačnim informacijama o vakcini su zabranjeni, ali oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovo leto je zvaničnik Fejsbuka za javnu politiku Džejson Hirš kazao da kompanija veruje da korisnici smeju izražavati svoje lično mišljenje te da bi agresivnija cenzura mogla ljude koji su prema vakcini “podozrivi” na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinaciji.

Fejsbuk s novom politikom kuće počinje iduće nedelje. Ta je kompanija pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv kovida 19, zabrani svaki sadržaj u kojem se izražava protivljenje vakcinaciji.

U intervjuu za Gardijan sredinom septembra izvršni direktor Mark Zakerberg izričito je rekao da neće ukloniti objave protivnika vakcinacije uprkos tome što se vodeći svetski stručnjaci za virologiju nadaju da će vakcina za kovid 19 biti dostupna građanima do kraja ove ili početkom sledeće godine.

“Ako neko u svojoj objavi tvrdi da je neka vakcina štetna i da su zabrinuti zbog toga, iz moje perspektive jako je teško reći da se to ne sme izraziti. Naši sistemi ne funkcionišu na taj način”, zaključio je tada Zakerberg.

Izvor Fotografije: Portal NOVA RS

Related posts

Leave a Comment